+0030 211 2163657
info@hellenicyouthparticipation.com

Blog

24 May 2018

ΥΕ «Youth Booster! Fighting the lack of prospects» Erfurt – Germany

Μόλις έφτασα στο μέρος που θα μέναμε για μία εβδομάδα και συνάντησα μερικά από τα παιδιά που είχαν ήδη φτάσει από άλλες χώρες, κατάλαβα πως θα ήταν μία εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Κι όντως ήταν πολύ πρωτόγνωρο για μένα να αλληλεπιδρώ καθημερινά κι όλη μέρα με άτομα από εντελώς διαφορετικές χώρες και κουλτούρες, με διαφορετικές συνήθειες και παραδόσεις. Αυτό όμως είναι που μου έδωσε την ευκαιρία να καταλάβω πως είναι ωραίο να έχεις μέσα στη ζωή σου το διαφορετικό, αλλά κι ότι όλοι οι άνθρωποι όταν θέλουν, μπορούν να συνυπάρξουν απλά αποδεχόμενοι τις ιδιαιτερότητες του άλλου.
Μαρκέλλα, 20

Υπό την καθοδήγηση λοιπόν της Hellenic Youth Participation, η ελληνική ομάδα ανέλαβε τη διοργάνωση μίας από τις ημέρες του προγράμματος. Πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν εκείνη τη μέρα αλλά προσωπικά ξεχώρισα μία, από την οποία προέκυψαν πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις γύρω από τα προβλήματα της ανεργίας των νέων.
Αρχικά, ο κάθε συμμετέχοντας έγραψε σε ένα χαρτί ανώνυμα ένα πρόβλημα σχετικό με την ανεργία που είτε είχε αντιμετωπίσει ο ίδιος, είτε κάποιος από το περιβάλλον του, είτε ήταν εντελώς υποθετικό. Στη συνέχεια, συλλέχθηκαν τα χαρτιά από όλους τους συμμετέχοντες, ανακατεύτηκαν και μοιράστηκαν εκ νέου με αποτέλεσμα να βρεθεί ο καθένας με ένα πρόβλημα περί ανεργίας (διαφορετικό πάντα από αυτό που είχε γράψει ο ίδιος), μόνο που αυτήν τη φορά καλείτο να δώσει τη λύση στην άλλη πλευρά του χαρτιού.
Έπειτα, χωριστήκαμε οι συμμετέχοντες σε 3 ομάδες και συζητήσαμε τη λύση που είχε δώσει ο καθένας στο πρόβλημα που του κληρώθηκε. Τέλος, όλα τα χαρτιά με τα προβλήματα και τις λύσεις τοιχοκολλήθηκαν και μπορούσε ο καθένας να αναζητήσει οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια της ημέρας τη λύση που είχε δωθεί για το δικό του πρόβλημα.
Ο σημαντικότερος λόγος που ξεχώρισα τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ήταν ότι τα τελικά συμπεράσματα που προέκυψαν και από τις 3 ομάδες, δήλωναν ότι δεν υπάρχει τίποτα τόσο ισχυρό που να εμποδίζει ένα νέο από το να βρει μια εργασία ανεξαρτήτου πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας του. Το γεγονός αυτό μου άλλαξε εντελώς τον τρόπο που έβλεπα τα πράγματα γύρω από την ανεργία, με έμαθε ότι υπάρχουν πολλοί νέοι στην Ευρώπη που συμμερίζονται τις δυσκολίες που είχα κι εγώ και τέλος, με ενέπνευσε να δραστηριοποιηθώ πιο αποφασιστικά ώστε να καταφέρω να βρω μία εργασία που να με εκφράζει.
Φραγκίσκος, 29

Η δραστηριότητα που θα ξεχώριζα είναι αυτή της Γερμανίας στο δάσος. Με κλειστά μάτια, έχοντας μόνο έναν οδηγό που έπρεπε να εμπιστευτούμε. Θα τη χαρακτήριζα δραστηριότητα-πρόκληση γιατί πραγματικά εκείνη τη στιγμή τεστάρεις τον εαυτό σου και το κατά πόσο μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον άλλο και στην ουσία άγνωστο. Ήταν κάτι μοναδικό. Επίσης, ενδιαφέρουσα δραστηριότητα ήταν όταν γράψαμε κάτι θετικό για κάποιο όνομα που μας είχε δοθεί. Ήταν πολύ ιδιαίτερο να ξέρεις κάτι που δε μπορείς να το μάθεις ίσως και ποτέ. Γενικά το πρόγραμμα ήταν μοναδικό, η ομάδα απίστευτη και θα το έκανα ξανά και ξανά. Πιστεύω ότι όλοι θα θέλαμε να μείνουμε ακόμα μία εβδομάδα εκεί.
Μαρία, 24

Περιγραφή: Η ομάδα χωρίζεται σε γκρουπ και ο ένας από τους δύο κλείνει τα μάτια του με μαντήλι. Ο άλλος παίζει το ρόλο του οδηγού και τον καθοδηγεί με το σώμα, χωρίς τη δυνατότητα συνομιλίας μέσα στο δάσος. Οι διοργανωτές της δραστηριότητας καθοδηγούν τους οδηγούς των ζευγαριών σε πιο απαιτητικά σημεία του δάσους, αυξάνοντας τη δυσκολία της συνεργασίας μεταξύ των ζευγαριών. Έπειτα οι ρόλοι στα ζευγάρια αντιστρέφονται και ταυτόχρονα αποκτούν τη δυνατότητα να συνομιλούν, χωρίς όμως τη σωματική επαφή. Στη συνέχεια, οι διοργανωτές τοποθετούν σε διάφορα σημεία του δάσους αντικείμενα, για τα οποία οι καινούριοι οδηγοί δίνουν εντολές στους νέους «τυφλούς» για το πώς να τα συλλέξουν.

Γιατί την ξεχώρισα: Μια χαρακτηριστική δραστηριότητα εμπιστοσύνης. Ο «τυφλός» πρέπει να αφεθεί εντελώς στον οδηγό του προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει μέσα στο δάσος, το οποίο από μόνο του είναι ένα μέρος που κρύβει παγίδες. Η ιδέα του δάσους δηλαδή είναι το κατάλληλο υπόβαθρο για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης. Ξεπερνώντας εμπόδια και αποφεύγοντας κακοτοπιές το ζευγάρι καταφέρνει, χωρίς να συνομιλεί πάντα, να φτάσει στον προορισμό του. Η αδυναμία όρασης και ομιλίας του «τυφλού» οδηγεί αναγκαστικά στην εμπιστοσύνη του οδηγού του και από αυτό το σημείο και μετά οι αισθήσεις και τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι απολύτως ιδιαίτερα και μοναδικά. Μόνο αρνητικό της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι πως απευθύνεται σε ζευγάρια, κάτι που δεν ενδείκνυται για μεγάλες ομάδες όπως ήταν η δική μας.
Μάγδα, 21

Σκοπός μου ήταν να ξεφύγω έστω για λιγο από τα προβλήματα κ την πίεση της καθημερινότητας, να νιώσω την ελευθερία κ την χαρά που μπορει να σου προσφέρει ενα ταξίδι με άτομα που δν γνωρίζεις, τον ενθουσιασμό του αγνώστου μακριά από τα ´´πρεπει ´´ της ρουτίνας!
Ειναι μια πολυ καλή ευκαιρία να γνωρίσεις κόσμο αλλά κ τον εαυτό σου καλύτερα!
Γυρνώντας λοιπόν από το υπέροχο αυτο ταξίδι με άτομα τα οποία χαίρομαι που ειχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά, συνειδητοποίησα οτι έχω εμπλουτίσει  θετικά συναισθήματα μέσα μου: ήταν κατι παραπάνω από ενα απλό πρότζεκτ που μπορει να φανταστεί ο καθένας. Ήταν μια μοναδική εμπειρία στην οποία μέσα στο όλο προγραμμα αυτο,όλοι έχουν να σου μάθουν κατι, όλοι έχουν να σου δώσουν κατι το οποίο πριν δν ήξερες οτι υπάρχει ή απλως δν το είχες σκεφτεί!
Δοξέλα, 25
Η εμπειρία ήταν μοναδική, πολύ καλύτερη από όσο μπορούσα να φανταστώ. Ο λόγος ήταν ότι όχι μόνο γνωρίσαμε άτομα από άλλες χώρες αλλά καταφέραμε να δημιουργήσουμε πραγματικές επαφές με τα παιδιά. Μέσα από το πρόγραμμα καταφέραμε να γνωρίσουμε λίγο άλλες κουλτούρες και να μάθουμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι ήμασταν τόσα άτομα στο σπίτι ή στα δωμάτια για μένα ήταν κάτι πρωτόγνωρο που δε το είχα ξανακάνει. Ενώ στην αρχή πίστευα ότι θα έχω πρόβλημα προσαρμογής και δυσκολία στο να μείνω με τόσα άτομα, τελικά όλα ήταν υπέροχα και δεν ενοχλήθηκα ούτε μία στιγμή από αυτή τη συμβίωση.
Μαρία, 24

Ένιωσα μια οικειότητα με το χώρο και τους ανθρώπους, η οποία με έκανε να νιώσω σα στο σπίτι μου και να μπορέσω τελικά να αφεθώ στο ρυθμό της ομάδας. Οι επόμενες μέρες κύλισαν σα νερό. Η διαδικασία της όλο και μεγαλύτερης γνωριμίας με τα υπόλοιπα άτομα και επαφή με τις άλλες κουλτούρες ήταν κάτι το συναρπαστικό. Συνεχώς βρισκόμουν προ εκπλήξεως, αναγνωρίζοντας το πόσο όμοιοι είμαστε όλοι, ακόμα και στον τρόπο που αστειευόμαστε. Η διαδικασία των δραστηριοτήτων του προγράμματος, παράλληλα, αναδείκνυε με τον πιο εύληπτο τρόπο το θέμα της συζήτησής μας, χωρίς να μας κάνει να βαρεθούμε ή να μπερδευτούμε. Οι θεωρίες και τα βιβλία αποδείχθηκαν άχρηστα μπροστά σε κάτι τόσο ζωντανό και δυναμικό που σε παρέσυρε στις πιο ενδιαφέρουσες (και κάποιες φορές εκρηκτικές) συζητήσεις. Πολλές ήταν οι φορές που κούνησα διακριτικά το κεφάλι μου σκεπτόμενη πως το σχολείο μάλλον είναι η φυλακή της σκέψης και της δημιουργίας τελικά. Προς το τέλος, τα σύνορα μεταξύ των χωρών έγιναν όλο και ποιο δυσδιάκριτα καθώς γινόμασταν μια μεγάλη παρέα που αντάλλασε ιδέες, απόψεις (σοβαρές και μη) σχετικές με το θέμα του προγράμματος, πράγμα που με έκανε να νιώθω τυχερή που γνώρισα τόσο αξιόλογους ανθρώπους. Οι στιγμές ξεγνοιασιάς που μοιραστήκαμε είναι ακόμα έντονες στο μυαλό μου και συνεχίζουν να μου θυμίζουν, πως όταν πάρεις την απόφαση να κάνεις ένα μεγάλο βήμα, η ζωή θα σε ανταμείψει και θα σου χαρίσει διπλά «δώρα». Οι καινούριοι φίλοι που απόκτησα βρίσκονται τώρα διάσπαρτοι σε όλη την Ευρώπη και αυτό είναι κάτι που με κάνει να νιώθω, πως όπου και να πάω θα έχω ένα πρόσχαρο χαμόγελο να με περιμένει. Αισθάνομαι σα να έχω αποκτήσει πολλά καινούρια σπίτια που με περιμένουν να τα επισκεφτώ και να τα εξερευνήσω.
Αν δεν είναι αυτό πλούτος, τότε τι είναι;
Μάγδα, 21

Powered by Nulled ThemesWatch kabaneriWatch Steven UniverseWatch Koutetsujou no Kabaneri