+0030 211 2163657
info@hellenicyouthparticipation.com

Blog

24 May 2018

EVS “Nature Success Stories” – Κύπρος

Γεια σας! Είμαι η Νίκη και τον τελευταίο μήνα κάνω το EVS μου στην Κύπρο. Για να διαβάζεις αυτό το κείμενο τέσσερα (4) ενδεχόμενα είναι πιθανά:

  1. είσαι fan μου (διόλου απίθανο, αλλά…ΟΚ!),

  2. είσαι fan ή «παιδί» της Hellenic Youth Participation (τώρα ίσως πλησιάζω)

  3. είσαι πρώην εθελοντής και νιώθοντας νοσταλγία για εκείνους του EVS σου τους καιρούς, είπες να διαβάσεις τα πάθη και τις εμπειρίες ενός νυν εθελοντή ή, τέλος,

  4. σκέφτεσαι να κάνεις EVS και μαζεύεις πληροφορίες.

Σε όποιο από τα παραπάνω ενδεχόμενα κι αν ανήκεις εγώ είμαι εδώ για να βοηθήσω!

photo 1.png

 

Αρχικά, ας εξηγήσω με λίγα λόγια τι είναι το EVS. Η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (European Voluntary Service – EVS) αποτελεί δράση του προγράμματος της Ε.Ε. «ERASMUS+». Προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους από 17 έως 30 ετών να ζήσουν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα προσφέροντας εθελοντική εργασία, από 2 ως 12 μήνες και να ασχοληθούν με διάφορες δραστηριότητες σε τομείς όπως εργασία των νέων, πολιτισμός, κοινωνική πρόνοια ή περιβαλλοντική προστασία. Προσωπικά, για παράδειγμα, θα βρίσκομαι στην Κύπρο για τους επόμενους δέκα μήνες και το πρόγραμμα που συμμετέχω σχετίζεται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Πιο κάτω μπορείς να διαβάσεις και περισσότερα… Για εσένα τώρα που ανήκεις συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο 4, είμαι εδώ για σε διευκολύνω. Πίστεψέ με, δεν θα χαϊδέψω αυτιά και δεν θα ωραιοποιήσω τίποτα! Το λοιπόν (που λένε και εδώ στην Κύπρο), η απόφαση να στείλεις αίτηση για EVS, ίσως είναι μία από τις δυσκολότερες αποφάσεις που μπορείς να πάρεις! Ίσως πάλι και όχι, αν αναλογιστεί κάποιος πόσες σημαντικές αποφάσεις καλούμαστε να πάρουμε κάθε μέρα.

photo 2.png

Για εμένα, σήμαινε ότι φεύγω για πρώτη φορά από το σπίτι μου, μένω για πρώτη φορά μόνη μου στο εξωτερικό (ναι! Και η Κύπρος εξωτερικό είναι! Δεν θέλω να ακούω σχόλια.), μοιράζομαι ένα σπίτι, εν προκειμένω με άλλους τρεις, άγνωστους ανθρώπους και καλούμαι να συνεργαστώ μαζί τους. Και μια που είπα «συνεργαστώ», δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω ότι έπρεπε να αφήσω την μέχρι πρότινος δουλειά μου – όχι ότι δυσκολεύτηκα, αλλά και αυτό ήταν μεγάλη απόφαση και αλλαγή για εμένα. Τι; Δεν σε πείθω να στείλεις αίτηση ακόμα; ΟΚ! Όλα αυτά πριν έρθω! Ας δούμε τι συνέβη τον μήνα που είμαι εδώ.

Μέχρι σήμερα έχω γνωρίσει δεκάδες νέους ανθρώπους και με αρκετούς από αυτούς συνεργάζομαι καθημερινά. Δεν μπορώ να πω ότι ταιριάζω με όλους, αλλά μέσα από τις διαφορές που έχω με τους άλλους εξελίσσομαι και μαθαίνω καινούρια πράγματα. Δοκίμασα ποδηλασία, περπάτημα στο βουνό (έφτασα στην κορυφή, όχι αστεία!), επισκέφτηκα αρχαία μεταλλεία, ήρθα σε επαφή με κατοίκους της περιοχής και γνώρισα κάποια από τα τοπικά έθιμα και συνήθειες. Επιπλέον, μέσα από τη συγκατοίκηση έμαθα να μοιράζομαι, να συνομιλώ, να υποχωρώ, αλλά και να διεκδικώ, όποτε χρειάζεται!

photo 3.png

Στον εργασιακό τομέα, για πρώτη φορά συμμετείχα σε meeting (μιλούσαμε και αγγλικά! Πόσο WOW?), δημιούργησα αφίσες για τις δραστηριότητες του οργανισμού μαζί με τους άλλους εθελοντές, σχεδίασα επαγγελματικές κάρτες για τον οργανισμό, ανέλαβα μεταφράσεις διάφορων κειμένων και, το πιο σημαντικό, έγινα υπεύθυνη social mediaτου οργανισμού. Εντάξει, ίσως για εμένα το πιο σημαντικό, γιατί το είχα χρόνια ψώνιο και απωθημένο! Στα λοιπά skills που ανέπτυξα, είναι η φανερή πρόοδος στα αγγλικά μου – προσπαθώ να υιοθετήσω βρετανική προφορά και να αφήσω την ελληνοαμερικανική που έχω – έμαθα να στέλνω καρτ ποστάλ (τόσο εξέλιξη), να μαγειρεύω, αλλά και να τρώω φαγητά που δεν σκεφτόμουν καν να αγγίξω πριν και, κυρίως, κυπριακά (βλ. κουπέπια της εικόνας). Και αφού έμαθα να μαγειρεύω και να τρώω κυπριακά, δεν θα μπορούσα να μη μάθω και να τα λαλώ. Τα μέλη του οργανισμού με βοηθούν πολύ σε αυτό και εγώ το απολαμβάνω. Τώρα αυτό που περιμένω είναι να ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας με τα σχολεία, καθώς ένα από τα βασικά tasksτου προγράμματος που συμμετέχω είναι οι επισκέψεις σε σχολεία και η διενέργεια περιβαλλοντικών βιωματικών εργαστηρίων. Για εμένα, ήταν και το βασικό κίνητρο που με ώθησε να στείλω αίτηση γι’ αυτό το πρόγραμμα.

Και μια που είπα αίτηση, τι συμβαίνει με εσένα; Σε έπεισα ή όχι ακόμα; Αν νιώθεις έτοιμος, αλλά σε τρώνε οι σκέψεις οι πολλές, η μέθοδος τσιρότο είναι η καλύτερη· γρήγορα και αποφασιστικά γίνονται αυτά! Αν πάλι δεν ψήνεσαι και τόσο, περίμενε για το επόμενο κείμενό μου σχετικά με τη ζωή μου στην Κύπρο και το EVS πρόγραμμα που συμμετέχω. Θα σε πείσω, το νιώθω!

Υ.Γ. Ένα μήνυμα στη σελίδα της HYP στο Facebook ίσως μπορέσει να σε βοηθήσει επίσης. Στείλε τις ερωτήσεις σου και μπορεί του χρόνου που θα επιστρέψω, σε κάποια συνάντηση στη HYP, συζητάμε τις εμπειρίες μας από τα EVS μας!

Powered by Nulled ThemesWatch kabaneriWatch Steven UniverseWatch Koutetsujou no Kabaneri