+0030 211 2163657
hellenicyouthparticipation@yahoo.gr

Blog

8 Oct 2019

How to Start Up with Young People, Yerevan, Armenia

Το έργο ενός έτους “How to START UP for Young People” χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια των προγραμμάτων Erasmus Plus και είναι αφιερωμένο στην καταπολέμηση της ανεργίας μεταξύ των νέων, ιδιαίτερα από τις ευάλωτες ομάδες με λιγότερες ευκαιρίες.

Η διεθνής ομάδα επαγγελματιών εμπειρογνωμόνων και εκπαιδευτών που έχουν σχεδιάσει το πρόγραμμα και εκπαίδευσαν και δίδαξαν στους νέους επιχειρηματικότητα, ηγετικές ικανότητες και γνώσεις για το πώς να ξεκινήσουν τις δικές τους μικρές επιχειρήσεις και να ταιριάξουν την εκπαίδευσή τους με την αγορά εργασίας. Για το σκοπό αυτό, στο έργο συμμετείχαν συνολικά 8 συμμετέχουσες χώρες, όπου το πρόβλημα ανεργίας είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κροατία, η Πορτογαλία και η Γαλλία (5 από τις χώρες του προγράμματος της ΕΕ) και η Αρμενία, η Γεωργία και η Ουκρανία, (3 Χώρες από την ανατολική συνεργασία).

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής νέων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν μεταξύ τους την κατάσταση της ανεργίας στις χώρες τους, συζήτησαν στην ομάδα ποια είναι τα βασικά εμπόδια για την εύρεση εργασίας στις χώρες τους, μοιράστηκαν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους. Η ομάδα ηγετών με τη σειρά τους έδωσε δεξιότητες στους νέους πώς να ξεκινήσουν, ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν; Πώς να δημιουργήσουν ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο; Πώς θα βρουν χρηματοδότηση; και πολλά ακόμα. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες έμαθαν σχετικά με τα προγράμματα Erasmus Plus, τις δυνατότητες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους νέους σήμερα.

Ως αποτέλεσμα του προγράμματος, θα εκπονηθεί ηλεκτρονικός και τυπωμένος οδηγός  “Πώς να ξεκινήσετε για νέους” στις 8 επίσημες γλώσσες των συμμετεχουσών χωρών. Η επαγγελματική ιστοσελίδα www.startupyoungpeople.com έχει ήδη ετοιμαστεί με όλες τις πληροφορίες, τα υλικά καθώς και τις επαφές των εμπειρογνωμόνων. Μια ταινία βίντεο σχετικά με το έργο και τα αποτελέσματα θα προετοιμαστεί. Αυτό το πρόγραμμα θα είναι χωρίς αμφιβολία μια αρχή της συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ χωρών και εμπειρογνωμόνων στο θέμα του έργου ο κύριος στόχος του οποίου είναι και θα είναι να βοηθήσει τους νέους που ζουν στην Ευρώπη.

Ο συντονιστικός οργανισμός είναι η ΜΚΟ “Educational and Cultural Bridges”με έδρα την Αρμενία. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2013 και έχει υλοποιήσει πολλά έργα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Οι αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση, τα σχέδια και τους συνεργάτες μπορούν να βρεθούν στην επίσημη ιστοσελίδα της ΜΚΟ: www.ec-bridges.com

Οι εντυπώσεις των συμμετεχόντων:

‘Από την αρχή ήμουν ενθουσιασμένος για τη συμμετοχή μου εκεί κατά κύριο λόγο που θα επισκεπτόμουν μια χώρα που δεν είχα πάει ποτέ ξανά.. Τις πρώτες μέρες συνήθως χωριζόμασταν σε ομάδες και αναλύαμε τους λόγους για τους οποίους υπάρχει η ανεργία, τα εμπόδια που δημιουργεί, τις καταστάσεις στις χώρες μας και αντιμετώπισή της μέσω του εθελοντισμού.
Έπειτα μάθαμε για το πως να φτιάχνεις ένα σωστό βιογραφικό που ξεχωρίζει, πως να φτιάχνεις μια συνοδευτική επιστολή και το πως να «πουλήσεις» τον εαυτό σου, από τα οποία απέκτησα ανεκτίμητες γνώσεις για το χτίσιμο του βιογραφικό και συνοδευτικής επιστολής όπως για παράδειγμα ότι πρέπει να είναι 2 σελίδες το πολύ, ότι θα πρέπει να αναφέρεις τις δεξιότητές σου και τις κατακτήσεις σου αντί για τον ρόλο στην κάθε εταιρία.

Στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας επισκεφτήκαμε το TUMO το οποίο είναι «σχολείο» στο οποίο οποιοσδήποτε θελήσει μπορεί να εγγραφεί και να παρακολουθήσει μαθήματα σχετικά με το πεδίο ενδιαφέροντος του, τα οποία δεν τα μαθαίνεις στο Πανεπιστήμιο. Βέβαια ο σκοπός του είναι να προσφέρει περαιτέρω γνώσεις και όχι να αναπληρώσει το Πανεπιστήμιο. Επιπρόσθετα επισκεφτήκαμε το Dilijan και έναν παραγωγό κρασιού, ο οποίος είχε επιχείρηση που έφτιαχνε κρασί με τον παραδοσιακό τρόπο
Μάθαμε επίσης το τι είναι επιχειρηματικότητα και επιχειρηματίας, το πως μπορείς να δημιουργήσεις μια επιχείρηση σαν χόμπι και το τι χρειάζεται για να γίνει επιτυχημένη

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που κάναμε μιας και θα χρειαζόμουν σελίδες ολόκληρες για να τα καταγράψω όλα.

Κλείνοντας έχω να πω ότι γυρνώντας στην Ελλάδα απέκτησα πολλές δεξιότητες όπως το ομαδικό πνεύμα, η δημιουργική σκέψη και time management. Αυτό όμως που θα μου μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη είναι οι άνθρωποι που γνώρισα εκεί, τις καλές στιγμές (γιατί κακές δεν υπήρξαν) και τις γνώσεις που απέκτησα.

Η εμπειρία και τα πράγματα που έμαθα σίγουρα θα μου μείνουν αξέχαστα’

Χριστόφορος (ηλικία 24)

 

‘Έφτασα στο Έρεβαν με μηδενικές προσδοκίες. Ήταν η πρώτη φορά που ταξίδευα εκτός Ευρώπης και δεν είχα ιδέα τι είδους κατάσταση θα συναντήσω.  Έμεινα έκπληκτος από την καλοσύνη και την φιλοξενία των ντόπιων. Μάλιστα ενθουσιάστηκα όταν συνειδητοποίησα πόσα κοινά έχουμε με τους Αρμένιους (φαγητό, μουσική, κτλ.). Όσον αφορά το πρόγραμμα, θεωρώ ότι κέρδισα πολλές γνώσεις και εμπειρίες μέσα από την μη τυπική μάθηση, όπως η κατάσταση ανεργίας σε άλλες χώρες, η δημιουργία βιογραφικού και συνοδευτικής επιστολής, καθώς και τρόποι και ιδέες για να ξεκινήσεις μία δικιά σου επιχείρηση από το μηδέν. Πολύ σημαντική προσθήκη στο πρόγραμμα ήταν οι επισκέψεις μας (TUMO, UWC και ArtHouse). Για μένα η πιο έντονη εμπειρία ήταν ίσως ο λόγος της διευθύντριας του ArtHouse. Πρόκειται για μία γυναίκα, η οποία, αν και τελείωσε δημοσιογραφία, κατάφερε να κάνει το χόμπι της, την ζωγραφική, δουλειά. Μας μίλησε για την ιστορία του σπιτιού και πως από το να μαθαίνει ζωγραφική σε παιδιά από άπορες οικογένειες κατάφερε να αναδείξει ένα μουσικό σχήμα που συνδυάζει νοηματική και τραγούδι. Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν θα ήταν ίδιο αν δεν υπήρχαν τα υπόλοιπα παιδιά του προγράμματος. Κάθε ένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο βοήθησε το αρχικό γκρουπ ατόμων να γίνει ομάδα. Χαίρομαι που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω σε αυτό το πρόγραμμα και να γνωρίσω αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους.’

Αριστοτέλης (24ων ετών)

 

‘Γυρίσαμε από το Γερεβαν πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες. Θα μπορούσα να εστιάσω στο πως περάσαμε εκεί (καταπληκτικά!), να μιλήσω για τους εκπαιδευτές (παθιασμένοι με το αντικείμενο, με ανεκτίμητη πολύχρονη προσωπική εμπειρία στον τομέα) ή  τους συμμετέχοντες (τόσο διαφορετικά υπόβαθρα αλλά τόσο ταιριαστή παρέα), να περιγράψω την ομάδα μου (Παιδιά, αν το διαβάζετε αυτό να ξέρετε ότι μου λείπετε!) ή να σας δώσω μια εικόνα για την πεντανόστιμη κουζίνα της Αρμενίας (οι λέξεις δεν φτάνουν, οι φωτογραφίες υστερούν! Θα πρέπει να δοκιμάσετε τα τουρσιά τους, το λαχμαντζούν και τους ντολμάδες τους για να καταλάβετε). Το σημαντικό όμως είναι να εστιάζει κανείς στο παρόν και στο αποτέλεσμα του προγράμματος.

Δεκαπέντε ημέρες μετά και το ομαδικό chat του προγράμματος, επονομαζόμενο «CoolStartuppers» δεν έχει σταματήσει να στέλνει ειδοποιήσεις από νέα μηνύματα και φωτογραφίες από όλες τις άκρες του κόσμου. Τριάντα δύο άτομα μοιράζονται στιγμές τις καθημερινότητας τους, αναπολούν τις στιγμές στο  ταξίδι και ενημερώνουν για πάσης φύσεως ευκαιρίες σε οχτώ διαφορετικές χώρες. Έχει ήδη πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσκεψη μεταξύ της ομάδας, γιατί όπως μάθαμε, μία από τις βασικές αξίες της επιχειρηματικότητας είναι να μαθαίνεις να αδράττεις τις ευκαιρίες όταν παρουσιάζονται!’

Μαργαρίτα, 25 ετών

 

Είχα τη χαρά να συμμετέχω σε όλη τη διάρκεια αυτού του μεγάλης διάρκειας προγράμματος, και να επισκεφθώ δύο φορές τη φιλόξενη Αρμενία.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα εργαστήριο από εξειδικευμένους επιστήμονες, ο καθένας στο είδος του, οι οποίοι μας εκπαίδευσαν και μας βοήθησαν να εμβαθύνουμε στο αντικείμενο.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή νέων, στην οποία συγκεντρώθηκαν άτομα από 8 διαφορετικές χώρες. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και πληροφορίες για την κατάσταση της ανεργίας μεταξύ των χωρών μας, να ενημερωθούμε σχετικά με την επιχειρηματικότητα, να γνωρίσουμε από κοντά ανθρώπους που κυνήγησαν το όνειρό τους και τα κατάφεραν και να αντλήσουμε έμπνευση από τις επιτυχίες τους. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι επισκέψεις σε κέντρα εκπαίδευσης, επιχειρηματικότητας και τεχνολογικών εξελίξεων της χώρας.

Κλεοπάτρα, 29 ετών

 

 

Powered by Nulled ThemesWatch kabaneriWatch Steven UniverseWatch Koutetsujou no Kabaneri