+0030 211 2163657
hellenicyouthparticipation@yahoo.gr

Blog

24 Oct 2019

YOUTH MIGRANTS-CHALLENGE ACCEPTED, MALTA

Έχοντας συμμετάσχει σε παρόμοια προγράμματα ανταλλαγής νέων, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο θα παραμείνει για όλους μας ξεχωριστό. Όχι μόνο ήρθαμε σε άμεση επαφή με το φλέγον ζήτημα της ένταξης των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, αλλά ανταλλάξαμε απόψεις και εμπειρίες με διάφορους λαούς, κάτι το οποίο συνέβαλε τόσο στη διεύρυνση των οριζόντων μας όσο και στην απόκτηση ενός πιο σφαιρικού τρόπου σκέψης. Η συνεργασία με τους νέους άλλων χωρών ήταν άψογη, όπως και η οργάνωση του προγράμματος από την Active Youth, και η διαδικασία εκμάθησης μέσω εναλλακτικών τρόπων ήταν κάτι το διαφορετικό, που σίγουρα βοήθησε στην καλύτερη κατανόηση του προβλήματος. Φυσικά, είχαμε και την ευκαιρία να απολαύσουμε τα πανέμορφα τοπία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Μάλτας.

Ασπασία Μαρινάκη, Συμμετέχουσα

 

Λένε να δημιουργείς τις πιο απίστευτες και έντονες εμπειρίες,να μην αφήσεις λεπτό της ώρα αναξιοποίητο και να γεμίζεις τη ζωή σου με περιπέτειες και γνώση.Έτσι,συμμετέχοντας στη συγκεκριμένη ανταλλαγή νέων,νιώθω περισσότερο από ποτέ,πως όλα αυτά έγιναν πράξη.Το να περνάς 8 μέρες σε ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον,ανάμεσα σε 6 διαφορετικούς πολιτισμούς,δουλεύοντας με ανθρώπους από ποικίλα σημεία του πλανήτη είναι μια εμπειρία που πρέπει κάθε νέος να ζήσει. Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο,είχα τη δυνατότητα να βιώσω μια ολότελα νέα καθημερινότητα,να έρθω αντιμέτωπος με κοινωνικά ζητήματα διαφορετικών χωρών,να επισκεφθώ κέντρα φιλοξενίας προσφύγων,να κερδίσω χρήσιμες γνώσεις αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα. Πέρα όμως απ’όλα αυτά,και μάλιστα πιο σημαντικά,είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με ανθρώπους που ξέρουν τι σημαίνει να “εγκαταλείπεις τη χώρα σου”,να αλλάξω απόψεις μαζί τους και να μοιραστούμε ιστορίες. Έτσι,ολοκληρώνοντας αυτό το project,γυρνάω πίσω όντας πολύ πιο συνειδητοποιημένος και έτοιμος να μετουσιώσω όλη τη θεωρητική πληροφορία και τα ερεθίσματα που έλαβα,σε πράξεις που θα φέρουν την αλλαγή. Γυρνάω πίσω,ως μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου,έτοιμος να αναλάβω δράση και να κινητοποιήσω τον περίγυρο μου να κάνει το ίδιο. Νιώθω λοιπόν εξαιρετικά ευγνώμων για την εμπειρία αυτή και εύχομαι κάθε νέος να καταφέρει να βιώσει μια αντίστοιχη με τη δικιά μου,εμπειρία.

Κωνσταντίνος Αναγνώστου, Συμμετέχοντας

 

Αν θα έπρεπε να περιγράψω την συγκεκριμένη ανταλλαγή νέων με μια φράση θα έλεγα «stay open-minded». Όντας η πρώτη μου εμπειρία σε τέτοιου είδους project δεν ήξερα που ακριβώς θα έπρεπε να θέσω τον πήχη των προσδοκιών μου. Ωστόσο, το αίσθημα αυτό της φιλοπεριέργειας πληρώθηκε από ένα σωρό δημιουργικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες. Επισκέψεις σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, αλληλεπίδραση με πρόσφυγες, δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης με θέμα το προσφυγικό καθώς και παραγωγικοί διάλογοι ανταλλαγής απόψεων από άτομα με διαφορετικό ιδεολογικό, πολιτικό και πολιτισμικό υπόβαθρο γέμισαν τη καθημερινότητα μας και θα μας βοήθησαν να αντιληφθούμε ότι αυτά που χωρίζουν τους λαούς είναι αμελητέα σε σχέση με αυτά που τους ενώνουν. Φίλοι πανευρωπαϊκοί, εμπειρίες διαπολιτισμικές και ακούσματα παγκόσμια συμπυκνώνουν όλα όσα κέρδισα από το πρόγραμμα. Αυτές οι μέρες με βοήθησαν να συνειδητοποιήσω ότι η αλληλεγγύη έχει πρακτική υφή που μπορεί να ενσαρκωθεί μέσα από τη καθημερινή μας δράση, μέσα από τον εθελοντισμό, μέσα από την επαφή και τη γνωριμία με το διαφορετικό. Μέσα από τις καλές πρακτικές που γνωρίσαμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος κατάλαβα ότι φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, όπως το προσφυγικό απαιτούν ενεργή συμμετοχή όλων. Γιατί άλλωστε εκεί, φαίνεται και η υψηλή ποιότητα πολιτισμού κάθε χώρας. Νιώθω ευγνώμων για αυτή την εμπειρία και παρακινώ κάθε νέο να κάνει το ίδιο.

Σοφία Μπαράκου, Συμμετέχουσα

 

Οι 9 μέρες που περάσαμε στη Μάλτα στα πλαίσια ανταλλαγή νέων ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας και σίγουρα θα παραμείνουν ως μια ξεχωριστή εμπειρία της ζωής μας. Γνωρίσαμε νέα γεωγραφικά και πολιτισμικά τοπία, είδαμε ξένους πολιτισμούς, αποκτήσαμε νέες δεξιότητες, δημιουργήσαμε διεθνείς παρέες και φιλίες. Σαν ομάδα δέσαμε μεταξύ μας από την πρώτη στιγμή. Εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα και λάβαμε νέα ερεθίσματα ακούγοντας τις διαφορετικές απόψεις και οπτικές των υπόλοιπων συμμετεχόντων. Η προσφυγική κρίση δεν είναι σοβούσα, αλλά καθημερινά παρατηρούμε τα αποτελέσματά της. Η αλληλεπίδραση με νέους που έχουν τη θέληση, πάθος για τη ζωή και διάθεση για συμμετοχή σε γεμίζει αισιοδοξία και σε κάνει να θέλεις να δράσεις και εσύ. Όλες οι δραστηριότητες είχαν ήπιο χαρακτήρα που δεν είχαν σκοπό να κουράσουν αλλά να διασκεδάσουν, να ενώσουν άτομα, να πληροφορήσουν και να μάθουν. Σε γενικές γραμμές, ήταν ένα αξιόλογο πρόγραμμα και σίγουρα θα θυμάμαι τις μέρες μου στην όμορφη αυτή χώρα για πολύ καιρό. Οι διοργανωτές φρόντισαν να έχουμε όσα χρειαζόμασταν και ήταν συνεχώς δίπλα μας με χαρά, ευγένεια και μεγάλη προθυμία. Μετά την επιστροφή στην Ελλάδα, μου έχουν μείνει μόνο θετικά συναισθήματα. Εάν θέλεις να περάσεις μερικές μέρες μακριά από όλους και από όλα, να γνωρίσεις νέα άτομα και να διευρύνεις τους ορίζοντές σου, τότε σίγουρα η Μάλτα θα πρέπει να είναι ο επόμενος προορισμός σου.

Χρήστος Καραβασίλης, Συμμετέχοντας

 

Το πρόγραμμα στη Μάλτα το επέλεξα γιατί το ζήτημα με τους πρόσφυγες είναι κάτι που το συναντάω στην καθημερινότητά μου, καθώς η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί πολλούς. Μου δόθηκε λοιπόν η ευκαιρία να γνωρίσω άτομα από τη Συρία και να μάθω για την ιστορία τους μέχρι να φτάσουν στη Λιθουανία. Κατάφερα, όμως, να δω και την Συρία πέρα από μια περιοχή με πόλεμο, σαν μία χώρα με τον δικό της πολιτισμό, κουλτούρα και ιστορία. Μέσα σε αυτές τις μέρες συνάντησα επίσης ανθρώπους με τους οποίους αντάλλαξα πληροφορίες και εμπειρίες και που με πολλούς θα κρατήσω σχέσεις άσχετα από την εθνικότητα ή την ηλικία, καθώς σε τέτοια προγράμματα τέτοιου είδους διαφορές παύουν να υπάρχουν. Κάθε πρόγραμμα Erasmus+ είναι ξεχωριστό και έχει πάντα κάτι καινούριο να σου προσφέρει και να σου διδάξει.

Μαρία Γκατενασβίλι, Συμμετέχουσα

 

Μέσα σε ένα προσφυγικό πλαίσιο που καλεί την άμεση ανθρωπιστική θέση μας,είχα την ευκαιρία να συμμετέχω στο τόσο επίκαιρο πρόγραμμα ”Youth Migrants-Challenge accepted” μέσω της Hellenic Youth Participation. Μία εμπειρία που μου έδωσε τόσα πολλά,τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό. Η ομάδα μας έδεσε απευθείας,δίνοντας ο καθένας το δικό του χρώμα μέσα σε αυτήν και φτιάχνοντας έτσι έναν ευρύτερο πίνακα με τα χρώματα των άλλων συμμετεχόντων. Νέες απόψεις,άνθρωποι,πληροφορίες και γνώση που μας έκαναν να πάρουμε το χρόνο μας και να δούμε την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό στη Μάλτα αλλά και ανά την Ευρώπη,ίσως με διαφορετική οπτική,κάτι που δεν είχαμε κάνει μέχρι τώρα.Μία εμπειρία που σίγουρα θα θυμάμαι με θετικό πρόσημο…

Γεωργία Κατσούδα, Αρχηγός

 

Powered by Nulled ThemesWatch kabaneriWatch Steven UniverseWatch Koutetsujou no Kabaneri