PriceFree
Buy NowBook Now

Lika Spring

Croatia 13-18 May

Η Εύα, η Μάρθα, η Κορίνα, Ο Μιχάλης, ο Τάσος και ο Ραφαήλ συμμετείχαν σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα μικρής διάρκειας στην Κροατία! Αν θέλετε και εσείς να συμμετέχετε αλλά ακόμα έχετε αμφιβολίες διαβάστε την εμπειρία τους !

 

Όλα ξεκίνησαν από μία τυχαία δημοσίευση στο Facebook και κατέληξαν στην ομορφότερη εμπειρία της ζωής μου. Το να πάρεις την απόφαση να πας σε ένα πρόγραμμα μπορεί αρχικά να φαίνεται δύσκολη αλλά σου εγγυώμαι ότι θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω.

Η δική μου περιπέτεια διαδραματίζεται στην πανέμορφή Κροατία όπου και παρέμεινα εκεί δυο εβδομάδες. Ασχοληθήκαμε με την ξυλουργική, την κηπουρική, καθαρίσαμε το ποτάμι και την γύρω περιοχή του χωριού που μέναμε και επισκεφτήκαμε μαγευτικά μέρη. Αποκτήσαμε δεξιότητες που θα μας ακολουθήσουν για όλη μας την ζωή. Μάθαμε να σεβόμαστε το περιβάλλον και οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτό. Ανακαλύψαμε καινούργιους τρόπους να το προστατεύουμε και να αξιοποιούμε τα προϊόντα του. Αυτό όμως δεν ήταν το πιο σημαντικό που έλαβα από αυτό το ταξίδι.

 

 

Ήταν η πρώτη μου φόρα στο εξωτερικό και δεν θα μπορούσα να επιλέξω καλύτερο τρόπο, μέρος και ανθρώπους. Μέναμε όλοι μαζί σε ένα πανέμορφο σπίτι και αν και στην αρχή όλοι νομίζαμε ότι θα ήταν άβολο καταλήξαμε να γίνουμε πολύ γρήγορα μια μεγάλη οικογένεια. Έμαθα να ανοίγομαι στους άλλους και να σέβομαι το καθετί πάνω τους. Γνώρισα καινούργιους πολιτισμούς, γλώσσες και έζησα ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Ξέφυγα από την ρουτίνα μου και μπόρεσα να καταλάβω ποιοι θέλω να είναι οι στόχοι μου και τα όνειρα μου για το μέλλον. Τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Κατάλαβα τον όρο «ομάδα» και «συνεργασία». Κάθε μέρα προσπαθούσα να γίνω όλο και καλύτερη. Όχι μόνο για μένα αλλά και για τους γύρω μου. Ανακάλυψα καινούργιες πτυχές του εαυτού μου. Απέκτησα υπέροχες αναμνήσεις και γνώρισα ιδιαίτερους ανθρώπους που είμαι τυχερή που μπορώ να τους αποκαλώ φίλους. Το να πραγματοποιήσω ξανά κάτι τέτοιο αποτελεί πλέον μια προτεραιότητα στην ζωή μου και εύχομαι όλος ο κόσμος να έχει την ευκαιρία να ζήσει κάτι παρόμοιο.

 

 

Φτάσαμε, το minibus μας περίμενε στο σταθμό των λεωφορείων. Ο οδηγός ευγενικός και λιγομίλητος άφησε το ράδιο να παίζει γιατί μυρίστηκε την αμηχανία που πλανιόταν στον αέρα (δεν γνωριζόμασταν ακόμα με τα υπόλοιπα παιδιά). Ο δρόμος καταπράσινος, περικυκλωμένος από ψηλά δέντρα. Στο σπίτι όπου θα μέναμε μας περίμεναν οι οικοδεσπότες και μυρωδιά φρεσκοκομμένου ξύλου. Κάπως έτσι ξεκίνησε η πρώτη μέρα του εθελοντικού προγράμματος EVS Lika Spring.

Ενδιαφέροντα άτομα από κάθε πλευρά της Ευρώπης συνεργάστηκαν για να φτιαχτούν κρεβάτια από ξύλο και να κοσμήσουν τους κοιτώνες του σπιτιού. Καθαρίσαμε ένα μέρος της γύρω περιοχής από απορρίμματα και ενημερωθήκαμε για την τοπική χλωρίδα. Γνωρίσαμε πως να παράγουμε την απαιτούμενη ενέργεια του σπιτιού μέσω ηλιακών συλλεκτών και τεχνικές περμακουλτούρας. Πάνω από όλα όμως γνωρίσαμε τον εαυτό μας και των απεριόριστων δυνατοτήτων που έχουμε σε τομείς που ούτε καν φανταζόμασταν ό,τι είμαστε ικανοί.

 

Η εμπειρία μου στο Veliki Zitnik και στο EVS Lika Spring ήταν μοναδική. Είναι ένα πανέμορφο μέρος κατάλληλο για όποιον θέλει ένα διάλειμα απο τη καθημερινή ρουτίνα και το σύγχρονο τρόπο ζωής. Οι άνθρωποι εκεί φιλικότατοι και θα σε βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστείς. Θα γνωρίσεις πράγματα για τον εαυτό σου που δε μπορούσες να φανταστείς.
Θα γνωρίσεις κόσμο απο άλλες χώρες και θα ανταλάξετε απόψεις.