+0030 211 2163657
hellenicyouthparticipation@yahoo.gr

Blog

5 Mar 2021

European spirit! Increasing the impact of ESC volunteering – Austria

Η απλή ζωη στις ‘Αλπεις

 

Γειά! Με λένε Φωτεινή και είμαι 24 χρονών. Πέρσι τέτοιο καιρό έμενα και εργαζόμουν στη Θεσσαλονίκη αλλά αφού το κατάστημα στο οποίο δούλευα αναγκάστηκε να κλείσει λόγω πανδημίας βρέθηκα ξαφνικά με υπερβολικά πολύ χρόνο στα χέρια μου και αποφάσισα να ξεκουνηθώ και να παραδοθώ στις τάσεις φυγής που καταπίεζα τόσα χρόνια.

 

Μετά από ώριμη σκέψη μιας ημέρας βρήκα μια ευκαιρία για ένα εθελοντικό πρόγραμμα Εράσμους σε ένα Μοντεσσοριανό σχολείο σε μια πόλη κάπου στο Τιρόλο της Αυστρίας και ως Τυροβούζη στο επίθετο αποφάσισα να αποδημήσω εκεί με ελπίδες για ευκαιρίες να κάνω κακά λογοπαίγνια με το όνομά μου αλλά και να εργαστώ και να εξασκηθώ πάνω στην διδασκαλία των Αγγλικών μπας και πιάσει τόπο το πτυχίο μου αντί για σκόνη. Φυσικά στην επιλογή μου αυτή έπαιζε (τι)ρόλο (χαχα) και το γεγονός ότι ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν είχα συμμετάσχει σε προγράμματα ανταλλαγής νέων και οι διαπολιτισμικές εμπειρίες που είχα αποκτήσει μέσω αυτών αποτελούν κάποιες από τις καλύτερες και πιο αγαπημένες αναμνήσεις μου, οπότε κλεισμένο μέσα στο πατρικό μου για μήνες δεν μπορούσα παρά να επιθυμώ έντονα να επιστρέψω σε εκείνες τις στιγμές.

Το πρόγραμμα το οποίο επέλεξα, παρά την αμεσότητα της επιλογής, είχα την τύχη να είναι ακριβώς κατάλληλο για τα ενδιαφέροντά μου πάνω στην εναλλακτική και δημιουργική εκπαίδευση και αφού με διάλεξαν και πέρασα ένα καλοκαίρι προετοιμαζόμενο για ένα μεγάλο ταξίδι (είναι πραγματικά ακατόρθωτο να πακετάρει κανείς χειμωνιάτικα ρούχα τον Αύγουστο) και κατεύθασα στο Τέλφς (το οποίο είναι κοντά στο Τέλφες και στο Τούλφες) τον Σεπτέμβριο.

 

Θα έλεγε κανείς ότι λογάριασα χωρίς τον ξενοδόχο με το να πάω για να ζήσω την φανταστική ζωή ενός εθελοντή με την κορονοϊό να μαίνεται έξω από την πόρτα μου, αλλά μετά από έξι μήνες εδώ θεωρώ ότι πήρα την σωστή απόφαση. Μπορεί αυτόν τον καιρό να μην υπάρχει μεγάλο περιθώριο διασκέδασης για εμάς τους εθελοντές με την παρούσα κατάσταση, αλλά είναι τουλάχιστον πάνω από 9000 φορές καλύτερα από το να καθόμουν στα αυγά μου.

 

Τα προγράμματα ESC, κατά τη δική μου τουλάχιστον εμπειρία αποτελούν ένα περιβάλλον χωρίς στρες το οποίο ταυτόχρονα ταιριάζει τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό με τα ενδιαφέροντα της καθεμιάς. Αυτό το καθιστά ιδανικό περιβάλλον για ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Για παράδειγμα, ο συγκάτοικος μου που είναι φρέσκος από το λύκειο συνειδητοποίησε ότι δε θα ήθελε να δουλεύει με παιδιά ενώ εγώ που αμφιταλαντευόμουν για το αν το θέλω ή όχι κατέληξα στο ότι τελικά αυτό είναι το κάλεσμά μου. Παράλληλα, επειδή ακριβώς είναι πιο χαλαρά από τυπικό εργασιακό περιβάλλον έχω το ελεύθερο να πειραματιστώ, όπως για παράδειγμα να δοκιμάσω καινούριες εκπαιδευτικές τεχνικές και να δημιουργήσω εκπαιδευτικά υλικά με το τσουβάλι, να μάθω γιουκαλίλι ή να παράγω μαζί με άλλους εθελοντές ραδιοφωνικές εκπομπές.

 

Είναι επίσης σημαντικό για μένα ότι έχω άτομα που με στηρίζουν και με βοηθάνε εδώ, και παρά το γεγονός ότι ήρθα μόνο μου εδώ δεν νιώθω ξεκρέμαστο. Έχω καταφέρει να γνωρίσω και άτομα από εδώ και άλλους εθελοντές με τους οποίους έχω έρθει πολύ κοντά, παρά το social distancing, και αποτελούν εν μέρη τον λόγο που θα ήθελα να παραμείνω και να δουλέψω εδώ και μετά τη λήξη του προγράμματός μου τον Ιούλιο.

 

Έχω ανακαλύψει πολλά πράγματα για τον εαυτό μου τους τελευταίους μήνες και έχω κάνει άλματα αυτοβελτίωσης και αυτοπροσδιορισμού. Θα έλεγα λοιπόν ότι σίγουρα εάν κάποι@ βρίσκεται σε μια αβέβαιη ή λιμνάζουσα φάση, υπάρχει σίγουρα ένα κατάλληλο πρόγραμμα για αυτ@ πάνω σε κάποιο ενδιαφέρον που έχει μπει σε δεύτερη μοίρα, ή σε κάτι που πάντα ήθελε να ανακαλύψει αλλά ποτέ δεν είχε τον χρονο!

Powered by Nulled ThemesWatch kabaneriWatch Steven UniverseWatch Koutetsujou no Kabaneri