Τέχνη και Δημιουργικότητα

τέχνη και δημιουργικότητα

Βασικό εργαλείο που χρησιμοποιεί η HYP για να δώσει την ευκαιρία σε όλα τα άτομα για ενδυνάμωση και δημιουργικότητα αποτελεί η τέχνη. Η οπτική μας είναι ότι όλα τα άτομα έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να εκφραστούν δημιουργικά και μέσα από στοχευμένες δράσεις μπορούν να βρουν τον τρόπο για να το ανακαλύψουν.

Από το 2016, υποστηρίζουμε την Μνημοσύνη, ένα ταξίδι αυτο-ανακάλυψης μέσω της τέχνης, της ψυχοθεραπείας Gestalt, της χοροθεραπείας, της δραματοθεραπείας, της γιόγκα και της ενσυνειδητότητας. Μέσα από αυτά τα εργαλεία αναπτύσσουμε την αυτεπίγνωση και την αυτοπεποίθηση των συμμετεχόντων για 5 συνεχή έτη, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.

Χρησιμοποιώντας την τέχνη, δημιουργούμε εξειδικευμένα workshop όπως το 20ωρο εργαστήριο “Be an Ally” που συνδέει τον κινηματογράφο με τον συστημικό ρατσισμό που προωθείται μέσα από την τέχνη. Τα θέματα της υπεροχής, της αντρικής ματιάς, της παράδοσης κλπ. συζητούνται και αμφισβητούνται μέσα από τα μάτια των νέων που ζουν στην Ελλάδα.

Ανταποκρινόμενη στις εξελίξεις, η ΗΥΡ υλοποίησε διαδικτυακά εργαστήρια με ένα ευρύ φάσμα εργαστηρίων για την τέχνη (κολάζ, δημιουργική γραφή, ποίηση, ενσυνείδητο σχέδιο) σε περισσότερους από 250 νέους στην Ελλάδα με σκοπό να καταπολεμηθεί η απομόνωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID19. Δημιουργώντας αυτές τις μικρές ομάδες, υποστηρίζουμε τους νέους να αντιμετωπίσουν μέσω της τέχνης το άγχος και την απομόνωση καθώς και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες.

Επιπλέον, τον τελευταίο χρόνο, έχουμε δημιουργήσει το project “The Urban Gallery Game” ως εργαλείο για την επαφή με την τοπική κοινότητα. Οι συμμετέχοντες παίζουν ένα κυνήγι θησαυρού στο κέντρο της Αθήνας, ψάχνουν να βρουν τα graffiti για τα οποία τους έχουν δοθεί συγκεκριμένα στοιχεία και αφού τα ανακαλύψουν μιλούν με τους περαστικούς και τους κατοίκους της εκάστοτε περιοχής προκειμένου να δουν ποιο είναι το νόημα του έργου, ποια είναι η επίδρασή του στην γειτονιά και την κοινότητα και πώς έχει αλλάξει η περιοχή με τη συμβολή της τέχνης.

ARTSTEPS