• Τύπος: Πρωτοβουλίες
  • Πού; Ηλιούπολη
  • Ποιοι; Ομάδα νέων της HYP
  • Πότε; 11/5/2019
  • Γλώσσα εργασίας: Ελληνικά

Το Σάββατο 11/5/2019, μια ομάδα νέων συγκεντρώθηκε στην Ηλιούπολη για να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στον φανταστικό κόσμο της Ellanodia. Το συγκεκριμένο παιχνίδι LARP ήταν μια προσομοίωση μιας εναλλακτικής πραγματικότητας σε έναν εναλλακτικό κόσμο με Υπερδυνάμεις με σκοπό την διερεύνηση του εκλέγειν και εκλέγεσθαι αλλά και την γενικότερη συμμετοχή στα κοινά. Οι κάτοικοι αυτού του παραλλήλου κόσμου είχαν υπερδυνάμεις και ο σκοπός τους ήταν να τις χρησιμοποιήσουν στο έπακρο μέσα από την οπτική ενός δοσμένου χαρακτήρα ώστε να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.


Η HYP, ένας οργανισμός ενθουσιώδης σε ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση και ιδιαίτερα τις μεθόδους μη τυπικής μάθησης (σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο) υποστηρίζει τις δράσεις για την προάσπιση της δημοκρατίας και την μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος από την αρχή του 2019 με ποικίλλες δράσεις. Σε συνεργασία με την ομάδα LARPfiers, μια νέα ομάδα που ασχολείται ενεργά με παιχνίδια ρόλων και το LARP, προσέγγισαν την συνεχώς μειωμένη ενεργή συμμετοχή των νέων στα κοινά. Έτσι, δημιούργησαν την δράση LARP for A European Community-Ένωση Υπερηρώων η οποία συγχρηματοδοτήθηκε από το European Cultural Foundation.


Εκπαιδευτικό πλαίσιο

Το LARP ( Live Action Role Play) και το EduLARP είναι μια μέθοδος που συνδυάζει τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό με το παιχνίδι ρόλων. Τα παιχνίδια ρόλων φυσικής κλίμακας – όπως είναι και η ορθότερη μεταφορά του όρου στην ελληνική- καλεί τους συμμετέχοντες να δράσουν μέσα σε μια ιστορία εξελίσσοντας την κατά βούληση. Κατηγορίες που αφορούν το είδος και ύφος της διεξαγωγής του παιχνιδιού ποικίλουν, ανάμεσα σε αυτές το chamber, combat, nordic(ή art) και ενώ ο συνδυασμός της μεθόδου με διαφορετικές θεματικές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς (eduLARP). Η συνάντηση/δράση μας αφορούσε τις κατηγορίες eduLARP και chamber Larp. Πιο συγκεκριμένα η κατηγορία eduLARP αναφέρεται στα παιχνίδια ρόλων φυσική κλίμακας που αποσκοπούν στην εκπαίδευση/ μη τυπική μαθηση ενώ το Chamber LARP αφορά παιχνίδια που πραγματοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους.

To εκπαιδευτικό υλικό είναι διαθέσιμο εδώ. Αν θέλεις βοήθεια για να το χρησιμοποιήσεις στις ομάδες σου στείλε μας mail στο info@hellenicyouthparticipation.com και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου.


Η δράση συγχρηματοδοτήθηκε από το European Cultural Foundation.Share