Vasiliki's ESC volunteering experience
Γεια σε όλους ή μάλλον “Ciao a tutti” αλά ιταλικά!
Είμαι η Βασιλική, 29 ετών και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου μέσα από το European Solidarity Corps!
Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα είχα αυτήν την σπίθα να φύγω έξω. Λίγο πριν ολοκληρώσω τις σπουδές μου ανακάλυψα το Erasmus, όπου και αποφάσισα να κάνω ένα εξάμηνο ως φοιτήτρια στην Χαέν της Ισπανίας το 2016. Έχω πάθος να εξερευνώ άγνωστα μέρη, να μαθαίνω νέες γλώσσες, να γνωρίζω ανθρώπους και μια ακόρεστη περιέργεια για το κατιτίς καινούριο. Ενθουσιασμένη από την τότε εμπειρία μου ως φοιτήτρια και καθώς είχα ένα συναρπαστικό εξάμηνο, παρακολουθώντας μαθήματα σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού, γνωρίζοντας φοιτητές του κόσμου, κάνοντας ταξίδια και πολλούς νέους φίλους (με τους οποίους είμαστε ακόμη σε επαφή και συναντιόμαστε ανά τον κόσμο κατά διαστήματα), θέλησα να ψάξω και για άλλες ευκαιρίες του Erasmus στην πορεία μου. Η ευκαιρία να φύγω για ένα πρόγραμμα εθελοντισμού ESC μου παρουσιάστηκε δύο φορές:
Η πρώτη ήταν (προ COVID) σε ένα φανταστικό παιδαγωγικό χώρο με στόχο την εναλλακτική εκπαίδευση στη Μάλαγα της Ισπανίας, όπου και γνώρισα ανθρώπους γεμάτους όρεξη για ζωή, δημιουργία και εξέλιξη.
Η δεύτερη είναι το εθελοντικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχω τώρα στην Βαρέζε της Ιταλίας με στόχο την Διεθνή Συνεργασία, όπου γνώρισα εξίσου εκπληκτικούς ανθρώπους με διάθεση να βοηθήσουν, πιστεύοντας και δουλεύοντας για ένα όραμα: έναν καλύτερο κόσμο, όπου η πίστη στο μέλλον είναι δικαίωμα όλων!
Μετά την Ισπανία ήθελα πολύ να ζήσω έστω και για λίγο στην Ιταλία. Ως λάτρης των ζυμαρικών και του καλού κρασιού δεν μου πήρε πολύ χρόνο να αιτηθώ για την θέση που άνοιξε. Ήθελα όμως πολύ να μάθω και την γλώσσα τους, γιατί πιστεύω αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις μια κουλτούρα…μαθαίνοντας την γλώσσα συνδέεσαι καλύτερα με τον τόπο.
Επέλεξα την πόλη σύμφωνα με αυτό που ήθελα να εξερευνήσω: την κουλτούρα του βορρά, καθώς διαφέρει αρκετά από τον νότο. Τι εννοώ με αυτό?! Έχω ταξιδέψει στο παρελθόν στα νότια της Ιταλίας και μου θύμισε αρκετά την Ελλάδα, με τα θετικά και αρνητικά της. Ο βορράς λοιπόν είναι ένας συνδυασμός Ελλάδας-Γερμανίας, νιώθεις την ζεστασιά μέσα από το καλωσόρισμα των ανθρώπων, την οικειότητα που σου βγάζουν με ένα ζεστό χαμόγελο πρόθυμοι να βοηθήσουν και το νόστιμο μεσογειακό φαγητό σε συνδυασμό με την οργάνωση και τον σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον που θυμίζει αυτή των βόρειων και λίγο πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών.
Αγκαλιάζοντας τη νοοτροπία Erasmus, γνώρισα φίλους, ταξίδεψα πολύ και άρχισα να συμμετέχω στα διάφορα events που διοργάνωναν οι ντόπιοι. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα σίγουρα με βοήθησαν να εξελιχθώ πολύ ως άτομο!
Η εκμάθηση ιταλικών ήταν μια βασική πτυχή για να μπορέσω να συνεργαστώ και να γνωρίσω ανθρώπους εδώ. Ήταν επίσης η ευκαιρία να ανακαλύψω τι είναι να δουλεύεις σε μια ξένη χώρα.
Η Βαρέζε έχει επίσης πολλά να προσφέρει, με πλούσιο φυσικό περιβάλλον και αρκετά αξιοσημείωτα μέρη τριγύρω όπου μπορείς να επισκεφτείς. Το ταξίδι στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή είναι απαραίτητο!
Η συγκάτοικος και συν-εθελόντριά μου Bianca είναι μια γαλλιδούλα 21 ετών με ισχυρή προσωπικότητα και τρομερή αίσθηση του χιούμορ! Είχαμε εξαρχής πολύ ωραία αλληλεπίδραση, γελάμε πολύ καθώς συνειδητοποιούμε καθημερινά πολλά αντίθετα στοιχεία ως προς την κουλτούρα αλλά και τον χαρακτήρα μας. Στην αρχή σκεφτόμασταν ότι η διαφορά ηλικίας μας ίσως δημιουργήσει πρόβλημα αλλά αντιθέτως στην πορεία καταλάβαμε πως μας βοηθά αρκετά αυτό, καθώς μαθαίνουμε παρέα και εξελισσόμαστε μαζί κατά την διάρκεια της συνεργασίας μας στο πρόγραμμα. Ανταλλάσουμε γνώσεις στη θεωρία αλλά και στην πράξη, ενώνοντας τις δεξιότητες μας συμπληρώνουμε η μια την άλλη!
Η ομάδα Guardavanti που μας φιλοξενεί αποτελείται από αρκετά μέλη, με κάποια από αυτά έχουμε εβδομαδιαία επαφή, κάποιες φορές και καθημερινή! Είναι η αγαπημένη και πολύ εκφραστική Νικόλ (πάντα με ένα υπέροχο χαμόγελο στα χείλη), ο Πάολο που έχει πάντα μια καινούρια ιστορία να διηγηθεί από τις εμπειρίες του και η Μιράντα με τα αστεία της και τις περιπέτειες της μικρής της κόρης! Είναι ένα εξαιρετικό και πολύ ευχάριστο team μου μας αγκάλιασε στηρίζοντας μας και βοηθώντας μας να ενταχτούμε στη δική τους πραγματικότητα.
Τι κάνουμε λοιπόν?! Δουλεύουμε πάνω σε διάφορα και διαφορετικά προγράμματα προωθώντας την διεθνή συνεργασία με σκοπό ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο κόσμο προσβάσιμο σε όλους, μέσα από εργαστήρια που κάνουμε σε όλες τις σχολικές βαθμίδες: δημοτικό, λύκειο και πανεπιστήμιο. Βοηθάμε παιδιά, εφήβους αλλά και ενήλικες με μεταναστευτικό υπόβαθρο να ενταχθούν στην ιταλική κοινωνία μέσα από χώρους που δημιουργήθηκαν με σκοπό την υποστήριξη τους στην ιταλική γλώσσα και γενικότερη εκπαίδευση. Οργανώνουμε εξωσχολικές δραστηριότητες διασκέδασης, αθλήματα και άλλα ομαδικά παιχνίδια. Επίσης, βοηθάμε στην οργάνωση διαφόρων events, όπως aperitivo με παρέα, vintage market, Christmas campaign με στόχο την ενημέρωση του κόσμου ως προς την δραστηριότητα μας στην Ιταλία και το εξωτερικό αλλά και συγκέντρωση χρημάτων για τις δράσεις μας. Και άλλα πολλά πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που αν συνεχίσω να γράφω δεν θα τελειώσω ποτέ!
Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευγνώμων για τις δεξιότητες που έμαθα, τους ανθρώπους που γνώρισα και τις νέες προοπτικές που ανέπτυξα. Η ζωή, οι σπουδές ή η εργασία και ο εθελοντισμός στο εξωτερικό είναι μια προκλητική εμπειρία, μερικές φορές δύσκολη αλλά αξίζει τον κόπο σε πολλά επίπεδα!
Ως πρεσβευτής του Erasmus+, θέλω τώρα να ανάψω αυτή τη σπίθα σε άλλους ανθρώπους, μοιράζοντας την ιστορία μου!
Υ.Γ.: Να με συγχωρείτε για τυχόν γραμματικά, συντακτικά ή/και ορθογραφικά λάθη, αλλά τι να κάνουμε; Μην με κρίνετε αυστηρά. Είναι η αναπόφευκτη μοίρα της πολυγλωσσίας!
Share
ΕΛ