Το προσωπικό και το παγκόσμιο

Στο δεύτερο επεισόδιο του Green is Easy, η Judith Castro, συνεργάτιδα της Las Niñas del Tul, πήρε συνέντευξη από τον Adolfo Rolo, υπεύθυνο έργου στο Ίδρυμα Agua de Coco. Αφοσιωμένος στη διεθνή συνεργασία και ανάπτυξη, ο οργανισμός αυτός έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του κυρίως στη Μαδαγασκάρη και την Καμπότζη, υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα ως καθώς και πρωτοβουλίες προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος.

Ο Adolfo εξήγησε πώς το ίδρυμα εφαρμόζει πράσινες πρακτικές τόσο εσωτερικά όσο και στα έργα που αναπτύσσει.

Σε εσωτερικό επίπεδο, και μετά από μια διαδικασία που διήρκεσε ένα χρόνο, ολόκληρος ο οργανισμός υιοθέτησε πιο βιώσιμες συνήθειες για να μειώσει τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις. Εκτός από την ανακύκλωση και τη μείωση της κατανάλωσης χαρτιού, εφάρμοσαν επίσης μέτρα όπως η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον και χύμα προϊόντων καθαρισμού για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων, η εγκατάσταση ψεκαστήρων στις βρύσες και η τοποθέτηση ενός μπουκαλιού μέσα στο δοχείο της τουαλέτας για την ελαχιστοποίηση της χρήσης νερού.

Μια άλλη πρωτοβουλία που εισήγαγαν ήταν η προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης νερού μεταξύ των εθελοντών μέσω μηνιαίων προκλήσεων. Στη Μαδαγασκάρη, ο οργανισμός συμμετέχει σε έργα αναδάσωσης των μαγκρόβιων δασών και σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την προστασία ενός οικοσυστήματος που απειλείται από τη μαζική αποψίλωση των δασών και τη μη βιώσιμη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.


Οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης είναι καθοριστικής σημασίας. Όπως εξηγεί ο Adolfo, "η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι δύσκολη, διότι, αν και η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη για περιβαλλοντική προστασία είναι προφανείς, οι τοπικοί πληθυσμοί συχνά δεν μπορούν να σκεφτούν το μέλλον όταν οι βασικές τους ανάγκες είναι τόσο επείγουσες". Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Agua de Coco πιστεύει ότι η εκπαίδευση είναι το κλειδί, δίνοντας προτεραιότητα στις νεότερες γενιές στην ανάπτυξη των έργων της.


Μια άλλη πρωτοβουλία που ξεκίνησε το ίδρυμα είναι το Solidarity Hotel, ένας χώρος χτισμένος με τοπικά και βιώσιμα υλικά, τα κέρδη του οποίου κατευθύνονται σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά έργα. "Θέλουμε να προχωρήσουμε πέρα από το ίδιο το φυσικό πάρκο - όχι μόνο να έχουμε μια οικολογική υποδομή, αλλά και να δημιουργήσουμε θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία", δηλώνει ο Adolfo. Επανεξετάζοντας τον τουρισμό με βιώσιμο τρόπο, μετατοπίζοντας την αφήγηση ώστε να επικεντρωθεί στη θετική οικονομική απόδοση που μπορεί να δημιουργήσει για τις τοπικές κοινότητες, αρκεί να γίνεται με υπευθυνότητα και σεβασμό προς το περιβάλλον.


Ο Adolfo μοιράστηκε επίσης τις πράσινες πρακτικές που έχει ενσωματώσει στην καθημερινή του ζωή, όπως την απόφασή του να υιοθετήσει έναν βίγκαν τρόπο ζωής. Βλέπει αυτή την επιλογή όχι μόνο ως ηθική επιλογή αλλά και ως έναν τρόπο να μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Επιπλέον, επιλέγει χύμα, τοπικά και εποχιακά προϊόντα, αποδεικνύοντας ότι η βιωσιμότητα δεν χρειάζεται να είναι ακριβότερη - αντίθετα, απαιτεί αλλαγή συνηθειών και έξοδο από τη ζώνη άνεσης του ατόμου.


Όπως κατέληξε ο ίδιος στη συνέντευξη, 


“Πιστεύω ότι όλοι/ες μας καλούμαστε να διαδραματίσουμε έναν ρόλο, είτε μικρό είτε μεγάλο, αλλά έχουμε ευθύνη τόσο απέναντι στον σημερινό πλανήτη όσο και απέναντι στον πλανήτη του μέλλοντος.”


Το Green is easy συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι αποκλειστικά του/των συγγραφέα/ων και δεν αντανακλούν κατ' ανάγκη τις απόψεις και τις γνώμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε ο EACEA μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι γι' αυτές.





Share