Grow your ideas, Horezu, Romania

Στο «Grow your ideas» 42 νέοι από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ρουμανία, την Ελλάδα και την Τουρκία, έμειναν για 2 εβδομάδες σε μια μικρή Ρουμανική πόλη, ονόματι Horezu.

Όλοι τους αποφάσισαν να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ ονόματι «Grow Your Ideas». Η θεματική της ανταλλαγής νέων ήταν η επιχειρηματικότητα. Κυρίως μέσω δραστηριοτήτων, εργαστηρίων και συζητήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων και των εκπαιδευτών. Όλοι συμμετείχαν σε μια διαδικασία όπου έμαθαν περισσότερα για την επιχειρηματικότητα και εξέλιξαν τις απαραίτητες για το χώρο της επιχειρηματικότητας δεξιότητες. Αν θες να μάθεις περισσότερα, συνέχισε να διαβάζεις και άκουσε τις εντυπώσεις των ίδιων των συμμετεχόντων!

Άρης Κεφαλογιάννης 21, leader.

Αυτό το Erasmus + είχε κάτι ιδιαίτερο, κάτι το μοναδικό για όλους τους συμμετέχοντες. Αν και ήμασταν 42 άτομα, είχαμε συνολικά απίστευτη χημεία, σαν μια ομάδα που εργάζεται χρόνια μαζί. Γνώρισα μοναδικές προσωπικότητες και είμαι πολύ περήφανος για την δική  μου ομάδα, από την Ελλάδα, η οποία και  είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα εργαστήρια. Νομίζω ότι από τις καλύτερες στιγμές μου στο πρόγραμμα είναι το «paper clip challenge” το οποίο βελτίωσε τις δεξιότητές μας στις πωλήσεις και φυσικά όλη η διαπολιτισμική βραδιά.

Αλέξης Ρεμπέσης, 24,  συμμετέχων

Για μένα αυτό ήταν το δεύτερο Erasmus + και δεν περίμενα να πάρω τόσα πολλά πράγματα. Αρχικά πήρα πολλά από τους ανθρώπους που μου παρείχαν γνώσεις και δεξιότητες που θα είναι χρήσιμες για την προσωπική μου ζωή. Δεύτερον, εξέλιξα τις δεξιότητες μου στην επιχειρηματικότητα. Και τρίτον, γέμισα με το συναίσθημα μιας μεγάλης οικογένειας που δημιουργήθηκε μεταξύ 6 χωρών της Ευρώπης.

Αικατερίνη Τασίου 21, συμμετέχουσα

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων Erasmus +, αλλά σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία! Το project "Grow Your Ideas" ξεπέρασε σίγουρα όλες τις προσδοκίες μου. Μέσα από τις πολυάριθμες διαδραστικές δραστηριότητες και τα καινοτόμα εργαστήρια, είδα τον εαυτό μου να μαθαίνει τόσα πολλά χρήσιμα πράγματα με αυτό τον εκπληκτικό βιωματικό τρόπο! Το αγαπημένο μου σε ολόκληρο το project είναι το γεγονός ότι για κάθε δραστηριότητα χωριζόμασταν σε διαφορετικές πολυπολιτισμικές ομάδες. Οι συζητήσεις που είχα με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες θα μου μείνουν σίγουρα αξέχαστες. Εύχομαι πραγματικά να μπορούσα να γυρίσω στο παρελθόν και να ξαναζήσω αυτήν την καταπληκτική εμπειρία! Είμαι πολύ χαρούμενη που άρπαξα την ευκαιρία και υπέβαλα αίτηση!

Ιάσων Γιατζάκης 20, συμμετέχων

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε ένα πρόγραμμα Erasmus +. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με το πώς αποδείχθηκε και είμαι βέβαιος ότι δεν θα είναι η τελευταία φορά που συμμετέχω σε κάτι τέτοιο! Όχι μόνο αποκτάς γνώσεις για ένα συγκεκριμένο θέμα (επιχειρηματικότητα στην περίπτωσή μας), αλλά μπορείς επίσης να ανταλλάξεις ιδέες με ανθρώπους τόσο διαφορετικούς, αλλά και τόσο παρόμοιους με εσένα. Όλα αυτά δηλαδή λαμβάνουν χώρα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Πιστεύω ότι είναι μια εμπειρία που μπορεί να ωφελήσει όλους σε πολλές διαφορετικές πτυχές της ζωής τους.

Δομινίκη Μέλλιου 19, συμμετέχουσα

Το project μπορεί να τελείωσε, αλλά οι αναμνήσεις από αυτό θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλες στο μυαλό μου. Μη έχοντας ξανασυμμετάσχει σε Erasmus + πρόγραμμα, ήμουν πραγματικά διστακτική να ταξιδέψω μόνη μου στη Ρουμανία, με 42 άλλους συμμετέχοντες από διαφορετικές χώρες. Αλλά από το πρώτο λεπτό που μπήκα στο λεωφορείο, το οποίο θα μας οδηγούσε στο Horezu, όλοι οι φόβοι μου εξαφανίστηκαν. 10 μέρες γεμάτες αγκαλιές, γέλια, νέες εμπειρίες, συνεργασία και χορό πέρασαν απροσδόκητα γρήγορα, αφήνοντας με ένα εντελώς διαφορετικό άτομο, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, γεμάτη κίνητρα για να συμμετάσχω σε νέες δραστηριότητες και να εφαρμόσω τις ιδέες μου, με φίλους από 6 εθνικότητες, γνώσεις για την επιχειρηματικότητα και πολλά άλλα. Τώρα απλά ελπίζω ότι θα έχω την ευκαιρία να ζήσω ξανά μια τέτοια καταπληκτική εμπειρία στο μέλλον.

Σταματία Παρασκευούδη, 26, συμμετέχουσα

Αυτό το πρόγραμμα Erasmus + ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για μένα !!Έμαθα πολλά για την επιχειρηματικότητα και επίσης έκανα ένα business plan σχετικά με την ιδέα μου με μια μεγάλη ομάδα!! Τα εργαστήρια με έμαθαν να δουλεύω ομαδικά… να είμαι πιο οργανωμένη και επιμελής! Μου άρεσαν τα energizers και οι διαπολιτισμικές βραδιές! Είμαι βέβαιη ότι δεν θα είναι το τελευταίο μου πρόγραμμα !!

Βασίλης Στρατόπουλος, 30, συμμετέχων

Προσωπικά απόλαυσα ολόκληρο το project από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή όπου και βγήκαμε από το λεωφορείο στο Βουκουρέστι. Το πρόγραμμα με έκανε να υπενθυμίσω στον εαυτό μου την αξία και τις δυνατότητές μου. Υπήρχε μια μαγική ατμόσφαιρα, όλοι βοηθήσαμε ο ένας τον άλλον για να αναπτύξουμε μαζί τις ιδέες μας. Αλλά πιο σημαντικότερο ακόμα, όλοι βοηθήσαμε, να ωριμάσουμε, ανεξάρτητα από τις εθνικότητες μας και αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω ότι αυτό το project ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένο. Τώρα, ξέρω ότι το να μαθαίνει ο ένας από τον άλλο είναι πολύ καλύτερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή εκπαίδευσης και είμαι πολύ χαρούμενος που έλαβα μέρος σε όλο αυτό. Όλα τα εργαστήρια ήταν υπέροχα, πραγματικά εκπαιδευτικά και διαδραστικά, χάρη στον leader του προγράμματος που είναι εκπληκτικός άνθρωπος.Share