Violence is not our way

Το καλοκαίρι οι έφηβοι της ομάδας της ΗΥΡ είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ανταλλαγές νέων στην Ευρώπη, να συναντήσουν άλλους εφήβους και να συζητήσουν για ποικίλα θέματα που τους απασχολούν. 

 

Ο Χρήστος, η Βασιλεία, ο Φαίδωνας, η Νεφέλη, ο Βασίλης, ο Παύλος, ο Δημήτρης και η Δήμητρα μαζί με τις αρχηγούς Νεφέλη και Μαριέτα συμμετείχαν στην Ανταλλαγή Νέων Violence is NOT our way στην Κροατία. Στην συγκεκριμένη ανταλλαγή συμμετείχαν νέοι από την Κροατία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλια, την Φινλανδία και την Ελλάδα. 

 

Οι νέοι μοιράζονται μαζί μας την εμπειρία τους: 


Χρήστος

Στο πρόγραμμα που πήρα μέρος, μου άρεσε ιδιαίτερα η σχέση με τα παιδιά από τις άλλες χώρες αλλά και οι δραστηριότητες που κάναμε καθημερινά. Έμαθα για τον τρόπο ζωής των άλλων 5 χωρών και για τα έθιμα τους. 

Βασίλης: 

Εμένα μου άρεσε πολύ η σχέση που αναπτύξαμε με τα άλλα παιδιά από τις συμμετέχουσες χώρες. οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν βοήθησαν στην δημιουργία μίας καλύτερης σχέσης μεταξύ μας και στο να μάθουμε αρκετά πράγματα για τους τρόπους σκέψης των άλλων συμμετεχόντων. Τέλος έμαθα αρκετούς τρόπους αντιμετώπισης της βίας  και μεθόδους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την καταπολέμηση της (όπως π.χ. ο ρόλος του  mediator). Το πρόγραμμα αυτό ήταν πάρα πολύ ωραίο και οι εμπειρίες συναρπαστικές. 

 

Φαίδωνας

Στο πρόγραμμα μου άρεσαν όλες οι δραστηριότητες που κάναμε με τα υπόλοιπα παιδιά ώστε να γνωριστούμε μεταξύ μας και έτσι να καταφέρουμε να μάθουμε περισσότερα για τις χώρες των άλλων, να δοκιμάσουμε τα φαγητά τους και να χορέψουμε παραδοσιακούς χορούς. Το θέμα του προγράμματος μου άρεσε πάρα πολύ και έμαθα πως να αντιμετωπίζω καταστάσεις βίας αλλά και τρόπους για να συζητάω με άλλους για ζητήματα που ίσως έχουμε διαφορετικές απόψεις. 

Δημήτρης: 

Στο πρόγραμμα που πήρα μέρος πέρασα πάρα πολύ ωραία καθώς έμαθα πολλά για τις άλλες χώρες που συμμετείχαν. Αυτό έγινε μέσα από τις δραστηριότητες, τα κουίζ και των πολιτισμικών βραδιών. Επίσης, έκανα γνωριμίες με παιδιά από διαφορετικές χώρες κάτι το οποίο με βοήθησε στο να βελτιώσω τα αγγλικά μου. Το θέμα του προγράμματος μου άρεσε πάρα πολύ και έγινε με δημιουργικό τρόπο. 

 

Δήμητρα

Στο πρόγραμμα πέρασα πολύ καλά και έμαθα πολλά νέα πράγματα. Αρχικά, μου άρεσε που γνώρισα νέα άτομα από άλλες χώρες και έμαθα μέσα από τον διαπολιτισμικό διάλογο πληροφορίες για τα έθιμα και την καθημερινότητα των άλλων. Επιπλέον, μου άρεσε που χρησιμοποίησα την αγγλική γλώσσα αλλά και άκουσα γλώσσες άλλων χωρών. Μέσα από το θέμα του προγράμματος ανακάλυψα νέους τρόπους για να αντιμετωπίζω τη βία και να λύνω διάφορα προβλήματα αποτελεσματικά. Τέλος, οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις που απέκτησα είναι μοναδικές και σίγουρα αξέχαστες.

 

Βασιλεία

Στο πρόγραμμα πέρασα εκπληκτικά! Έμαθα πολλές τεχνικές για την αντιμετώπιση της βίας μέσα από τις δραστηριότητες που συμμετείχα (the theatre of oppressed και mediator). Μου άρεσε πολύ που γνώρισα νέα άτομα, διαφορετικούς πολιτισμούς και είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις. Η εμπειρία αυτή θα μου μείνει αξέχαστη. 

 

Παύλος

Το πρόγραμμα μου έδωσε την ευκαιρία να έρθω κοντά σε νέες κουλτούρες και πολιτισμούς από χώρες που ίσως να μην μπορούσα ποτέ να έρθω σε επαφή χωρίς το πρόγραμμα. Ευγνώμων είμαι επίσης για τις πληροφορίες που έλαβα σχετικά με την αντιμετώπιση τυχών βίας στην καθημερινή μας ζωή με την χρήση του διαλόγου το θέατρο του καταπιεσμένου καθώς και με την μεσολάβηση τρίτου. Το πρόγραμμα λοιπόν, ήταν μια ευκαιρία να αποκτήσεις καινούργιες γνώσεις καθώς και καινούργιες αξέχαστες εμπειρίες.  

 

Νεφέλη

Το πρόγραμμα στο οποίο έλαβα μέρος μου έδωσε την δυνατότητα όχι μόνο να έρθω σε επαφή με άτομα τις ηλικίας μου και να γνωρίσω τον πολιτισμό και τις συνήθειες τους αλλά και να προβληματιστώ όσον αφορά το ζήτημα της βίας. Μέσω πολλών δραστηριοτήτων έμαθα τρόπους αντιμετώπισης της βίας, κάτι που σίγουρα θα έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα μου. Έτσι, εκτός από νέες γνωριμίες, το πρόγραμμα μου προσέφερε και χρήσιμες γνώσεις τόσο για το βασικό θέμα του προγράμματος, τη βία όσο και για άλλους λαούς με τους οποίους ίσως να μην είχα έρθει σε επαφή χωρίς αυτό. 

 

Μαρίεττα

Στο πρόγραμμα “Violence is not our way” έλαβα πολυεπίπεδες γνώσεις. Ως συνοδός των παιδιών ήρθα σε επαφή με νεους ανθρώπους και είδα τον διαφορετικό τρόπο σκέψης των παιδιών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο σε πολλά θέματα. Ετσι κατέκτησα ποικίλλα εργαλεία που θα με βοηθήσουν τόσο σε προσωπικό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο. 

 

Νεφέλη

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως κάθε πρόγραμμα Erasmus+ έχει να σου δώσει πάρα πολλά. Όπως είπαν και τα υπόλοιπα παιδιά είναι μια εμπειρία που μένει χαραγμένη στο μυαλό σου, γνωρίζεσαι με άτομα από όλο τον κόσμο, μαθαίνεις και αλληλεπιδράς. Για μένα ως αρχηγός αποστολής, η χαρά μου να συνοδεύω παιδιά σε μια τέτοια εμπειρία που πραγματικά συμβάλλει στην διαμόρφωση της προσωπικότητας τους, της δημιουργίας ενός πλαισίου αλληλεγγύης και διαλόγου. 

 

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε βίντεο από το πρόγραμμα: https://www.youtube.com/watch?v=yrg2nlKqYv8

 

To πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Erasmus+.Share