Πώς είναι να είσαι εθελόντρια στο Zagreb?

Η εμπειρία του να ζει κανείς στο εξωτερικό προσφέροντας εθελοντική εργασία είναι μια εμπειρία μοναδική και απόλυτα καταπληκτική. Κατ’ αρχήν η επαφή σου με τη χώρα στην οποία βρίσκεσαι εν προκειμένω η Κροατία επηρεάζει άμεσα την αισθητική σου αντίληψη.

Η Κροατία είναι μια πανέμορφη χώρα και το Ζάγκρεμπ μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις άλλες ομόλογούς της αλλά που ο κατά κάποιον τρόπο επαρχιωτισμός της προσφέρει στη γοητεία και στη ησυχία της πόλης.

 

Έπειτα είναι κοινή ζωή σου με τα μέλη της υπόλοιπης ομάδας. Το μεγαλύτερο μάθημα ζωής που έχω πάρει μέχρι σήμερα! Πρέπει ακόμα να υπογραμμίσω κουλτούρες, γλώσσες, νοοτροπίες διαφορετικές που ζουν κάτω από την ίδια στέγη ανταλλάσσουν απόψεις και φέρουν εις πέρας ένα κοινό στόχο, όταν αυτό συμβαίνει είναι απλά μεγαλειώδες.

 

Οι φιλίες και το δέσιμο που προκύπτει είναι συγκινητικό. Μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα των δύο μηνών, οι εκμυστηρεύσεις, οι συζητήσεις, οι αποκαλύψεις μυστικών, το

απροκάλυπτο άνοιγμα της καρδιάς και του μυαλού στον άλλο, το μοίρασμα των συναισθημάτων, ήταν η καθημερινότητα μας. Η δημιουργία πραγματικών φίλων είναι ευλογιά, και να συμβαίνει αυτό τόσο γρήγορα και βαθιά είναι υπέροχο και συνάμα απίστευτο. Δουλεύοντας ταξιδεύοντας προσφέροντας και ζώντας όλοι μαζί μοιραστήκαμε μια ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και θα κουβαλάμε για πάντα στις αποσκευές της ζωής μας.

 

Tο πρόγραμμα Top of Potentials ήταν ένα πρόγραμμα εθελοντικών ομάδων που οργανώθηκε από την Ocean Znanja u RH που έλαβε χώρα στο Omanovac της Κροατίας από τις 10 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό κινητικότητας και προγράμματα της ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κοντσέτα Μαρία Φρέρη


Share