Πρώτος μήνας στην Μαδρίτη

Γειά, είμαι η Κατερίνα, είμαι 24 ετών, και γράφω αυτό το άρθρο από τη Μαδρίτη, οπού πραγματοποιώ ένα long term ESC πρόγραμμα.

Πριν από περίπου ένα μήνα ξεκίνησα το ταξίδι μου για την Ισπανία, για να συμμετέχω σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα του European Solidarity Corps. Ο τίτλος του προγράμματος είναι From Europe to Vallecas, διαρκεί 10 μήνες και συγκεντρώνει εθελοντές από διαφορετικά μέρη της Ευρώπης για να μείνουν και να δουλέψουν στην περιοχή Vallecas της Μαδρίτης με παιδιά και νέους από λιγότερο προνομιούχες κοινωνικές ομάδες.

Φτάνοντας στη Μαδρίτη, στο αεροδρόμιο συνάντησα την Mar, την υπεύθυνη στον οργανισμό με τον οποίο θα συνεργαζόμουν τους επόμενους μήνες. Αφού φτάσαμε στον χώρο όπου θα δουλεύουμε, μιλήσαμε για όλες της λεπτομέρειες της δουλειάς που θα κάνουμε μαζί. Το πρώτο βράδυ έφερε και την πρώτη συνάντηση με τους υπόλοιπους 3 εθελοντές . Σε ένα μικρό μπαρ, κοντά στην περιοχή που μένουμε, γνωριστήκαμε και δοκιμάσαμε τα πρώτα μας ισπανικά tapas. Τις επόμενες μέρες, γνωρίσαμε όλους τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστούμε, αλλά και άλλους νέους στη Μαδρίτη, δημιουργώντας την νέα μας παρέα. Μαζί, ξεκινήσαμε να ανακαλύπτουμε την πόλη και την νέα μας ζωή εδώ. Μια πόλη όμορφη, πολύχρωμη και ζωντανή, που έχει πολλά να σου ζώσει.

Η δουλειά μου μέσα στο ESC αποτελείται από διάφορα κομμάτια. Το μεγαλύτερο μέρος του εθελοντικού μου προγράμματος πραγματοποιείται στον οργανισμό Asociación Cultural San Pablo, όπου κάθε απόγευμα περνάω χρόνο με παιδία αλλά και εφήβους και, μαζί με τους εκπαιδευτές, τους βοηθάμε με τα μαθήματα τους και παίζουμε μαζί τους, συμβάλλοντας στην δημιουργική απασχόλησή τους στον ελεύθερο χρόνο τους. Επιπλέον, μέρος των δραστηριοτήτων μου, είναι με τον οργανισμό Europa Joven Madrid, που ασχολείται με την κινητικότητα νέων μέσα στην Ε.Ε. Εκεί, μέσα από δραστηριότητες κοινές με τους άλλους εθελοντές, θα προωθούμε τα προγράμματα του Erasmus+, αλλά και θα μοιραζόμαστε την δική μας κουλτούρα, με άλλους νέους στην Μαδρίτη.

Ο πρώτος μήνας στη Μαδρίτη ήταν γεμάτος με κάθε είδους συναισθήματα. Ενθουσιασμό, ανυπομονησία, χαρά και περιέργεια για την καινούργια περιπέτεια που είχα μπροστά μου. Αλλά και φόβο, άγχος και αγωνία για κάθε καινούργια πρόκληση που φέρνει η ζωή σε μια νέα χώρα, δουλεύοντας σε ένα περιβάλλον χωρίς προηγούμενη εμπειρία και με ανθρώπους που μιλούν μια γλώσσα που με δυσκολία καταλαβαίνεις. Όμως η καθημερινότητα μου, παρόλο που άλλαξε απότομα, γέμισε με πολλά καινούργια πράγματα. Η καθημερινή συναναστροφή με τα παιδιά του San Pablo με άφηνε πάντα με ένα χαμόγελο. Οι νέοι φίλοι που γνωρίζω, από κάθε γωνιά της Ευρώπης αλλά και του κόσμου, μοιράζονται μαζί μου αυτό το ταξίδι του Erasmus, μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο. Η νέα μου πραγματικότητα με αλλάζει καθημερινά και μου μαθαίνει πόσα όμορφα πράγματα μπορείς να ανακαλύψεις έξω από το comfort zone σου. Με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό και ανυπομονησία, περιμένω όσα θα μου φέρει η συνέχεια αυτού του ταξιδιού.Share