GendEUr Politics

Ομαδική φωτογραφία στην ΙσπανίαΤο GendEUr Politics εφαρμόστηκε από 27.06.22 έως 01.07.22 στη Γρανάδα της Ισπανίας.

Με αυτό το έργο θέλουμε να μάθουμε την κατάσταση των γυναικών και τις άμεσες δράσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορες χώρες. Δεδομένου ότι η ανισότητα των φύλων είναι ένα δομικό πρόβλημα, μπορούμε να κάνουμε μια άσκηση αυτογνωσίας για να μοιραστούμε τις απόψεις και τις εμπειρίες μας. Θα εστιάσουμε σε διάφορα τρέχοντα φαινόμενα που εμποδίζουν τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή, όπως το μισθολογικό χάσμα, η γυάλινη οροφή ή η άδεια μητρότητας.  
Τα κύρια θέματα του GendEUr Politics είναι: 
  • Δημιουργήστε χώρους διαλόγου και αλληλεπίδρασης μεταξύ των νέων και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων. 
  • Γνωρίστε την κατάσταση των γυναικών στη χώρα μας και στους γείτονες. 
  • Ανάπτυξη προτάσεων που προάγουν την ενδυνάμωση και τη δημοκρατική συμμετοχή των νέων.

"Γειά σου! Είμαι η Δήμητρα, γράφω για την εμπειρία μου στο “GendEUr politics”, ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο E+ στο οποίο συμμετείχα, από τις 27 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου, στο Pinos Genil. ένα χωριό κοντά στη Γρανάδα. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο αφορούσε την (αν)ισότητα των φύλων και την κατάσταση των γυναικών στις κοινωνίες. Καθ' όλη τη διάρκεια της TC, διερευνήσαμε μια πληθώρα φαινομένων που αναγνωρίσαμε ότι εμποδίζουν τη συμμετοχή των γυναικών σε διάφορους τομείς της ζωής, συζητώντας, μεταξύ άλλων, για τους ρόλους των φύλων, τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας, το χάσμα στις αμοιβές, το εκπαιδευτικό καθεστώς, τις γυναίκες σε χώρους εξουσίας, αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, αμβλώσεων, σεξουαλικής εργασίας, βίας με βάση το φύλο, πορνό εκδίκησης, γυναικοκτονιών κ.λπ.          
Το πιο συναρπαστικό μέρος ήταν ότι συζητούσα σχετικά με τέτοια θέματα με συνομηλίκους από διαφορετικές χώρες και έτσι γνώρισα την κατάσταση των γυναικών και τις ενέργειες που γίνονται γύρω από τα δικαιώματα των γυναικών στην Ισπανία, την Ουκρανία και την Πολωνία. Όλοι νιώσαμε ασφαλείς να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις απόψεις μας μεταξύ μας, ανεξάρτητα από το πόσο διαφορετικές ή αντίθετες μπορεί να ήταν σε ορισμένα συζητήσιμα θέματα. αυτό ήταν το όμορφο μέρος ενός τόσο υγιούς διεθνούς διαλόγου. Όλοι είχαμε την ευκαιρία να αναλογιστούμε συλλογικά (και ατομικά) τον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία και στη δημόσια και ιδιωτική ζωή, φέρνοντας στο τραπέζι διάφορες προοπτικές. Αφού συζητήσαμε αυτά τα θέματα, έπρεπε να καταλήξουμε σε πιθανές ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων και να αναπτύξουμε προτάσεις που προωθούν τη συμμετοχή και την ενδυνάμωση των γυναικών. Παρόλο που αναγνώρισα πόσο δύσκολο είναι πρακτικά να αψηφάς και να ανατρέπεις τα καθιερωμένα κοινωνικά πρότυπα, βλέποντας τις διαφορετικές θέσεις των γυναικών σε διάφορα μέρη του κόσμου, συνειδητοποίησα ακόμη πιο σταθερά από πριν, ότι οι ρόλοι των φύλων είναι πραγματικά κοινωνικά κατασκευασμένοι, που σημαίνει η κοινωνία (εμείς!) θα μπορούσε εξίσο" Dimitra.

"Το κειμενάκι για το πρόγραμμα =)     
Αν και πρώτη εμπειρία σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής νέων, δεν θα μπορούσα να τη φανταστώ καλύτερη. Το πρόγραμμα έλαβε χώρα στην Ισπανία στο γραφικό χωριό Pinos Genil κοντά στη Γρανάδα και είχε ως θεματική του την ανισότητα των φύλων. Μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούμε για το ζήτημα της ανισότητας των φύλων και τη θέση της γυναίκας σε διαφορετικές χώρες (Πολωνία, Ισπανία, Ουκρανία) και να ανταλλάξουμε απόψεις με σκοπό να βρούμε λύσεις. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι το πόσο γρήγορα δεθήκαμε σαν ομάδα και δημιουργήσαμε ένα ασφαλές περιβάλλον για να ανοιχτούμε, να μιλήσουμε ή και να έρθουμε σε αντιπαράθεση. Μέσα σε μόλις 5 ημέρες γνώρισα ανθρώπους από διαφορετικές χώρες με διαφορετικά βιώματα και σύναψα φιλίες που πιστεύω ότι θα κρατήσουν. Τέλος, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ήρθα σε επαφή με την ισπανική κουλτούρα και είχα τη τύχη να εξερευνήσω τη Γρανάδα. Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα τη συμμετοχή σε αντίστοιχα προγράμματα." Aliki.

"Καλημέρα,  
Μέσα από το πρόγραμμα GendEUr Politics είχα την ευκαιρία να συνδιαλλαγώ με άτομα από διαφορετικές χώρες και να αποκτήσω μια καλύτερη εικόνα για το πως αναπαριστάται η ισότητα των φύλων στη χώρα τους καθώς και να δημιουργήσω το δικό μου σχέδιο δράσης/πρόταση σε σχέση με την θεματική. Εκτός από το εκπαιδευτικό μέρος είχαμε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τη φύση σε ένα πανέμορφο χωριό της Ισπανίας. Παρότι το πρόγραμμα ήταν βραχείας διάρκειας η σύνδεση με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας έγινε από την πρώτη κιόλας μέρα και με αρκετά από τα άτομα κρατάμε ακόμη επαφή δημιουργώντας σιγά σιγά ένα δίκτυο σε ολόκληρη την Ευρώπη.   Ευχαριστώ πολύ!" Rafaela.

"Το training course gender politics, και μετά το πέρας του, παραμένει μια ξεχωριστή εμπειρία, από την οποία αντλώ έμπνευση για το μέλλον. Ήταν το κατάλληλο και πιο ασφαλές πλαίσιο να συζητήσω για την κατάσταση του έμφυλου ζητήματος, τόσο στη χώρα μου όσο και σε άλλες ευρωπαικές χώρες, μέσα από την ανταλλαγή βιωμάτων, δεδομένων και πρακτικών. Η μη- τυπική μάθηση είναι ένα σημαντικό κλειδί ενεργοποίησης και είμαι ευγνώμων που την έχω γνωρίσει, γιατί μου δίνει την ελπίδα ότι η κοινωνία πράγματι μπορεί να αλλάξει. Συνάντησα νέους ανθρώπους με παρόμοιες ιδέες και προβληματισμούς για μία πιο συμπεριληπτική κοινωνία. Το πιο σημαντικό ,όμως, ήταν ότι είχαν όλοι την ευκαιρία να ακουστούν και να εκφράσουν προτάσεις, δίνοντας το στίγμα τους. Μέσα σε μία εβδομάδα, σχηματίστηκαν φιλίες και δόθηκε έναυσμα να υλοποιήσουμε τις προτάσεις μας, στην τοπική κοινωνία και μέσα στα πλαίσια του erasmus+ !!" Flora.

Το πρόγραμμα "GendEUr Politics" συγχρηματοδοτήθηκε από το Erasmus+ πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Share